jærlupin

Artikkelstart

Jærlupin er en flerårig urt i erteblomstfamilien som blir mellom 30–70 cm høy. Jærlupin er en fremmed art i Norge, og utgjør en høy økologisk risiko mot naturmangfoldet i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Lupinus perennis

Beskrivelse

Jærlupin er en flerårig urt som blir mellom 30-70 cm høy. I likhet med flere av de andre artene i erteblomstfamilien har jærlupin nitrogenfikserende knoller på røttene. Stengelen har korte, myke hår, og bladene er 6–10-koblede. Blomstene sitter i en klase og er blåfiolette, fiolette, rosa eller hvite.

Utbredelse

Jærlupin stammer fra det østlige Nord-Amerika. I Norge er ble planta trolig innført for å stabilisere jernbaneskråninger og finnes forvillet enkelte steder nord til Nord-Trøndelag.

Jærlupin er en fremmed art i Norge, og på fremmedartslista er den vurdert til å utgjøre en høy økologisk risiko for naturmangfoldet i Norge. Planta fører blant annet til endringer i næringsstatus og struktur i jorda på grunn av de nitrogenfikserende knollene på røttene. Slike endringer kan være risikabelt for blant annet naturtypen sørlig sanddynemark.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Jærlupin
Lupinus perennis
Slekt Lupinslekta Lupinus
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Orden Erteblomstordenen Fabales
Klasse Tofrøblada planter Eudicots
Rekke Dekkfrøa planter Magnoliophyta
Rike Planteriket Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg