ixil

Artikkelstart

Ixil er et mayaindiansk folk i den nordlige del av Quiché-fylket i det vestlige Guatemala. Ixilene utgjør en befolkning på om lag 100 000 fordelt på de tre kommunene Nebaj, Cotzal og Chajul.

Området ble erobret av spanierne i 1530, og ixilenes kultur ble deretter omformet i tråd med endringer påtvunget dem av kolonimakten. Religionen ble romersk-katolsk, i det minste i navnet. På grunn av områdets isolerte karakter har imidlertid mange kulturtrekk av førkolumbisk opphav holdt seg frem til i dag. Blant annet er mayakalenderen fortsatt i bruk. I løpet av siste halvdel av 1900-tallet, og spesielt i forbindelse med borgerkrigen i 1980-årene, har mange ixiler sluttet seg til protestantiske trossamfunn. De fleste ixiler er småbrukere som praktiserer et enkelt subsistensjordbruk basert på mais og bønner. På grunn av jordmangel er mange nødt til å søke dårlig betalt sesongarbeid på sukker- og kaffeplantasjer.

Mer enn noen annen enkeltgruppe ble ixilene ofre for den guatemalanske borgerkrigens mest voldelige fase i begynnelsen av 1980-årene. Fordi en av geriljagruppene (EGP, Ejército Guerrillero de los Pobres) gjorde området («Ixil-triangelet») til en hovedbase for sine operasjoner, gikk hæren til en motoffensiv her som gikk hardt ut over sivilbefolkningen og drev mange på flukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg