isopren

Molekylmodell av isopren. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
isopren
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for isopren
isopren
Lisens: CC BY SA 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Isopren er en kjemisk forbindelse av karbon og hydrogen. Forbindelsen er en fargeløs, brennbar væske med kokepunkt 34 °C. Isopren er et hydrokarbon som tilhører gruppen diener og som har kjemisk formel CH2=C(CH3)CH=CH2. Det systematiske navnet til isopren er 2-metyl-1,3-butadien.

Faktaboks

Uttale
isoprˈen
Etymologi

nydannet ord

Fremstilling, anvendelse

Isopren er et kjemisk reaktivt mellomprodukt fra den petrokjemiske industrien. Verdens årsproduksjon av isopren er om lag 700 000 tonn. Teknisk fremstilling av isopren skjer etter flere metoder. Flere av disse prosessene går over mange syntesetrinn. Isopren kan polymeriseres, og størstedelen (ca. 94 prosent) benyttes til teknisk fremstilling av isoprengummi. Isopren anvendes også ved fremstilling av enkelte kopolymerer.

Naturlig forekomst

Tidligere mente man at isopren ikke forekommer naturlig. I dag vet man at hoveddelen av isopren forekommer på denne måten, og det antas at lavere luftlag tilføres 450 millioner tonn årlig fra en rekke tresorter. Isopren reagerer hurtig med hydroksylradikaler i atmosfæren og danner smog og bakkenært ozon. Dette fører mange steder til betydelig luftforurensning om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg