I industrien vil dampledninger, ovner og annen apparatur som arbeider ved høy temperatur som regel forsynes med varmeisolasjon. Hensikten er gjerne å spare energi, men også å hindre personskader eller ubehag pga. kulde eller varme. Kalde flater isoleres ofte for å hindre kondensdannelse eller ising. Isolasjon kan også være nødvendig for å oppnå ønsket temperatur i en prosess. Isolasjonsmaterialer må først og fremst ha lav varmeledningsevne og er alltid lette og porøse. Isolasjonsevnen er omvendt proporsjonal med varmeledningsevnen og avtar med økende temperatur.

Ovner isoleres med porøs ildfast stein eller blandinger av kalsiumsilikat, kiselgur eller magnesiumoksid. Rørledninger o.l. isoleres gjerne med mineralull. Kjøleanlegg isoleres for det meste med skumplast. Skumglass er velegnet for kjøleanlegg pga. sine gasstette porer som ikke kan fylles med is og kondens, men materialet er kostbart. Porøse og mekanisk svake isolasjonsstoffer styrkes gjerne med belegg av tynne aluminiumsplater, som også bidrar til å holde på varmen.

Ved isolasjon av kjøleanlegg gjelder omtrent de samme forhold som ved varmeisolasjon. Men her er det viktig å omgi isolasjonen med et dampdiffusjonstett sjikt på den varme siden, hvis ikke isolasjonen selv har tette porer, som f.eks. skumglass. Metall, asfalt, plast el.l. brukes for å hindre at fuktighet gradvis kondenserer og fryser til is inne i isolasjonen, som i så fall blir lite effektiv.

Ved meget lave temperaturer kan også karbondioksid og oksygen kondensere inne i isolasjonen. Ved temperaturer ned mot det absolutte nullpunkt, og for små gjenstander, vil selv de beste konvensjonelle isolasjonsmaterialer være for dårlige. Under slike forhold må det anvendes høyvakuum (jfr. termosflaske), med isolasjonsmateriale i form av pulver eller reflekterende metallflater for å redusere varmetap ved stråling.

Viktige hensyn ved valg av isolasjon er pris, varmebestandighet, brennbarhet, motstand mot vann og råte, og mekanisk stabilitet. Omkostningene til isolasjon av kjemiske eller varmetekniske anlegg er betydelige, ca. 8 % av de totale kostnadene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.