Isobarer er i kjernefysikk og kjernekjemi en betegnelse for atomer som har like mange nukleoner i kjernen, men ulikt antall protoner. Det vil si at de har samme massetall, men forskjellig atomnummer.

Faktaboks

Uttale
isobˈarer
Etymologi
av iso- og gresk ‘tyngde, trykk’

Eksempel

Både argon-nukliden 40Ar og kalium-nukliden 40K har 40 nukleoner i atomkjernen, men ulikt antall protoner, så de er isobarer.

  • 40Ar har 18 protoner og 22 nøytroner, totalt 40 nukleoner.
  • 40K har 19 protoner og 21 nøytroner, totalt 40 nukleoner.

Beskrivelse

Atomer karakteriseres blant annet ved hvor mange protoner og nøytroner de har i sine atomkjerner. Antall protoner kalles atomnummeret, mens det totale antallet nukleoner i kjernen kalles for nukleontallet. Isobarer er atomer som har samme nukleontall (også kalt massetall), men som har ulikt protontall (atomnummer). De har dermed også ulikt nøytrontall.

Stabilitet

Beta-henfall (desintegrasjon) er en prosess mellom isobare nuklider. Av to isobarer med en forskjell på 1 i protontall, vil minst den ene være ustabil (beta-aktiv). Derimot kjenner man en rekke eksempler på stabile isobarer med en forskjell på 2 i protontall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg