Isjias, (til ischiadicus), smerter i lår, legg og/eller fot, oftest forårsaket av trykk på en eller flere av de ryggmargsrøttene (4. og 5. lumbalrot og 1. sakralrot) som danner nervus ischiadicus, den store nerven som går fra korsryggen nedover baksiden av låret og deler seg i to store grener i knehasen, nervus tibialis og nervus fibularis. Isjias er ofte forbundet med lumbago, og disse to tilstander er viktige poster i sykmeldingstatistikken.

Den hyppigste årsaken til isjias er skiveprolaps, nukleusprolaps, og aldersforandringer i mellomvirvelskivene, skivedegenerasjon eller osteochondrose. Av og til kan svulster og kronisk betennelsestilstand i ryggmargskanalen være årsaken. Ved siden av smertene, som kan være meget sterke og som forverres ved bevegelser, hoste, nysing og bukpress, opptrer ofte lammelser og svinn av leggens og lårets muskler og nedsatt følelse i utbredningsområdene for den affiserte ryggmargsrot.

Isjias kan være meget langvarig, og tilbakefall sees ofte. Røntgenundersøkelse etter kontrastfylling i ryggmargskanalen, radikulografi, er et viktig hjelpemiddel til å stille diagnosen. Ved computertomografi og billedfremstilling ved hjelp av magnetisk resonanstomografi, MR, kan skiveprolaps påvises også uten kontrast.

Isjias behandles til å begynne med ved sengeleie, fysioterapi, smertestillende medikamenter og støttebandasje (korsett). Ved mellomskiveprolaps er operativ behandling effektiv idet årsaken, bruskskiveprolapset, kan fjernes. Injeksjon av et proteinspaltende enzym, chymopapain, i prolapset er også en metode som er tatt i bruk. Ved alvorlige symptomer med muskel- og blærelammelser og ved svulster, bør pasienten opereres umiddelbart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.