Handlingen er lagt til Ishavet, som ikke er et nærmere definert havområde, men brukes om polare havområder hvor man kan møte drivis. I norsk sammenheng vil det gjerne si området rundt Svalbard, i tillegg til Vestisen, som er fangstfeltene utenfor Øst-Grønland, og Østisen, området vest for Novaja Semlja og sørover mot Kvitsjøen.
Ishavsromanen er arbeiderlitteratur. Det er ikke turister, eventyrere eller vitenskapsmenn romanene tradisjonelt handler om, og heller ikke marinen, men fangstmenn som driver jakt på sel og hvalross, rev og isbjørn.
En av disse forfatterne, som også var fangstmann, er Lars Hansen. I romanen Odin klarte det (1944) skriver han om ishavsgasten: «Det åpne havet er ikke noe for ham. Det åpne hav er for alle andre sjøfolk, men de må holde nesen sin vekk fra isbaksen. Både for dem og for deres farkoster er isbaksen selve undergangen. Døden. Tilintetgjørelse er isbaksen for alle andre enn for ishavsgasten.» Isen som trenger inn i fjordene når vinteren nærmer seg er en stadig trussel for fangstbåtene, de kan bli skrudd ned eller frosset inne. Samtidig er isen et viktig sted for å jakte på sel og hvalross.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.