Isfisk

Yngel av isfisk sett skrått nedenfra.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Isfisker er en betegnelse brukt på fisk i to familier innen orden piggfinnefisker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Channichthyidae, Nototheniidae
Beskrevet av
Theodore Nicholas Gill, 1861

Spesielle tilpasninger

Isfiskene er arter som lever i ekstremt kaldt vann (ned til –1,9 °C), hovedsakelig utbredt ved Antarktis og det sørligste Sør-Amerika.

Artene har mange tilpasninger til å leve på dypt og i kaldt vann. Blant annet har de et glykoprotein i blodet som nedsetter frysepunktet, noe som gjøre at cellene ikke fryser i stykker. De er ofte nesten uten pigment, og med en skjørt skjelett.

Mange arter mangler røde blodceller og hemoglobin, og har et spesialisert oksygenopptak, dels over gjellene og dels gjennom huden ved diffusjon. Blodvolumet er mye større enn hos arter med rødt blod. Dette ble først beskrevet og undersøkt av professor Johan T. Ruud ved Universitetet i Oslo.

Gytebiologi

Biologien til isfiskene er generelt dårlig kjent. Det vakte derfor oppsikt da forskere ved en tilfeldighet klarte å beskrive gytebiologien til arten Neopagetopsis ionah, en art innen familien Nototheniidae. Ved bruke av undervannsvideo oppdaget man et enormt område der millioner av hanner voktet over et reir med befruktede egg. Hvert reir var sirkelrundt, og hannen satt rolig midt i reiret. Rundt omkring, på omtrent én meters avstand var det fullt opp av andre reir.

Forskerne beregnet at kolonien med voktende isfiskhanner dekket et område på minst 240 kvadratkilometer og inneholdt over 60 millioner fisk (det vil si voktende hanner). Tettheten av reir ble beregnet til å være fire reir per kvadratmeter.

Hvordan andre arter av isfisk gyter vet man fortsatt lite om. Men det er klart at det er mye nytt å oppdage på dypt vann i utilgjengelig områder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

isfisker
Channichthyidae, Nototheniidae
Artsdatabanken-ID
204133
GBIF-ID
4258

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg