Kobberirr
Kobber irrer i kontakt med oksygen og får et grønt lag på overflaten.
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Irr er et grønt belegg som dannes på kobber og kobberlegeringer i fuktig luft. Kobbertak, kirkespir og andre gamle gjenstander av kobber kan være helt eller delvis dekket av irr.

Faktaboks

Etymologi
fra eirugr, oldnorsk, ‘som tilhører kobber’
Også kjent som
eir (nynorsk), verdigris (engelsk)

Kjemisk sett er irr basiske kobbersalter som dannes ved reaksjon mellom kobber og forbindelser i luften som svoveldioksid, hydrogensulfid og karbondioksid. Et kobbertak blir gjerne først svart av kobbersulfider, og så oksideres disse etter hvert til kobber(II)hydroksidsulfater.

Sulfater dannes også når svoveldioksid i luften reagerer med kobber. Irr kan også bestå av karbonater dannet ved reaksjon med karbondioksid i luft og regn. Nær saltvann kan irr også inneholde hydroksidklorider.

Irr som finnes på gamle gjenstander av kobber og bronse har samme kjemiske sammensetning som mineralet malakitt. Ved å behandle en kobbergjenstand med en løsning av ammoniumsulfat, eller sette den under en glassklokke ved siden av en skål med saltsyre og marmor, kan gjenstanden på kort tid få en ettertraktet patina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg