Ipratropiumbromid er et legemiddel som brukes i behandling av astma og kols. Legemiddelet helbreder ikke sykdommene, men lindrer symptomene.

Ipratropiumbromid har to virkninger: Det utvider en del av luftveiene som kalles bronkier, og virkningen kalles bronkodilataterende. Den andre virkningen er at den løser opp kramper lokalt i luftveiene, den virker spasmolytisk. Den krampeløsende effekten gir astmatikere og kolspasienter færre luftveisplager slik som hoste, tungpustethet og kortpustethet. Det virker ved å hemme nerveoverføring i det parasympatiske nervesystemet. Dette reduserer sammentrekning av musklene rundt bronkiene.

Virkningsmekanisme

Symptomene ved astma og kols kommer av at det oppstår sammentrekninger i den glatte muskulaturen i bronkiene. Sammentrekningene oppstår ved at signalstoffet acetylkolin binder seg til spesifikke mottakermolekyler (reseptorer) i den delen av luftveiene som kalles bronkiene. Disse reseptorene kalles muskarinreseptorer. Bindingen av acetylkolin gir en økning av kalsiumioner (Ca2+) inne i cellene, slik at musklene i bronkiene trekker seg sammen. Da snører bronkiene seg sammen og luftveiene blir trangere.

Når acetylkolin ikke er bundet til muskarinreseptorene, slapper musklene av. Ipratropiumbromid motvirker muskelsammentrekningen ved å blokkere muskarinreseptorene, slik at acetylkolin ikke kan binde seg der. Dette gir en lokal krampeløsende effekt i bronkiene.

Bruk og preparater

Astma og kols

Ipratropiumbromid brukes hovedsakelig som vedlikeholdsbehandling og til å behandle symptomer ved bronkial astma og kols. Det brukes ikke i anfallsbehandling av astma og kols. Legemiddelet tas via inhalasjon og virker lokalt i luftveiene/lungene. Ipratropiumbromid er virkestoffet i legemidlene Atrovent og Ipraxa som brukes ved astma og kols.

Forkjølelse

Ipratropiumbromid finnes i noen nesesprayer som brukes til å behandle tett og rennende nese ved forkjølelse. Ipratropiumbromid er ett av to virkestoff som finnes i nesesprayene Otrivin Comp og Zycomb. Nesesprayene selges reseptfritt.

Bivirkninger

Fordi ipratropiumbromid virker lokalt, er det mest vanlig å få bivirkninger i luftveiene, altså ikke i resten av kroppen. De vanligste bivirkningene er tørre slimhinner i de øvre luftveiene, som kan gi munntørrhet, halsirritasjon og hoste. De vanligste bivirkningene utenfor luftveiene er kvalme, hodepine og svimmelhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg