ipratropiumbromid

Artikkelstart

Ipratropiumbromid er et legemiddel som brukes i behandling av astma og kols. Legemiddelet helbreder ikke sykdommene, men lindrer symptomene.

Ipratropiumbromid har to virkninger: Det utvider en del av luftveiene som kalles bronkier, og virkningen kalles bronkodilataterende. Den andre virkningen er at den løser opp kramper lokalt i luftveiene, den virker spasmolytisk. Den krampeløsende effekten gir astmatikere og kolspasienter færre luftveisplager slik som hoste, tungpustethet og kortpustethet. Det virker ved å hemme nerveoverføring i det parasympatiske nervesystemet. Dette reduserer sammentrekning av musklene rundt bronkiene.

Virkningsmekanisme

Symptomene ved astma og kols kommer av at det oppstår sammentrekninger i den glatte muskulaturen i bronkiene. Sammentrekningene oppstår ved at signalstoffet acetylkolin binder seg til spesifikke mottakermolekyler (reseptorer) i den delen av luftveiene som kalles bronkiene. Disse reseptorene kalles muskarinreseptorer. Bindingen av acetylkolin gir en økning av kalsiumioner (Ca2+) inne i cellene, slik at musklene i bronkiene trekker seg sammen. Da snører bronkiene seg sammen og luftveiene blir trangere.

Når acetylkolin ikke er bundet til muskarinreseptorene, slapper musklene av. Ipratropiumbromid motvirker muskelsammentrekningen ved å blokkere muskarinreseptorene, slik at acetylkolin ikke kan binde seg der. Dette gir en lokal krampeløsende effekt i bronkiene.

Bruk og preparater

Astma og kols

Ipratropiumbromid brukes hovedsakelig som vedlikeholdsbehandling og til å behandle symptomer ved bronkial astma og kols. Det brukes ikke i anfallsbehandling av astma og kols. Legemiddelet tas via inhalasjon og virker lokalt i luftveiene/lungene. Ipratropiumbromid er virkestoffet i legemidlene Atrovent og Ipraxa som brukes ved astma og kols.

Forkjølelse

Ipratropiumbromid finnes i noen nesesprayer som brukes til å behandle tett og rennende nese ved forkjølelse. Ipratropiumbromid er ett av to virkestoff som finnes i nesesprayene Otrivin Comp og Zycomb. Nesesprayene selges reseptfritt.

Bivirkninger

Fordi ipratropiumbromid virker lokalt, er det mest vanlig å få bivirkninger i luftveiene, altså ikke i resten av kroppen. De vanligste bivirkningene er tørre slimhinner i de øvre luftveiene, som kan gi munntørrhet, halsirritasjon og hoste. De vanligste bivirkningene utenfor luftveiene er kvalme, hodepine og svimmelhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg