ionometer

Innkommende stråling (gul bølge i figuren) ioniserer partiklene i en gass som befinner seg mellom en katode og en anode. Det eksisterer et sterkt elektrisk felt (røde linjer i figuren) mellom katoden og anoden på grunn av en påtrykt spenning (grønn boks i figuren). Det elektriske feltet sørger for at de ioniserte partiklene beveger seg til elektrodene og dermed skaper en strøm som kan måles. Strømmen er derfor et direkte mål på ioniseringen skapt av strålingen.

Illustrasjon av ionometer
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ionometer er et instrument som måler frigjort elektrisk ladning på grunn av ionisering, slik som når ioniserende stråling vekselvirker med en gass av partikler.

Faktaboks

Uttale
ionomˈeter
Også kjent som

ionisasjonskammer

Beskrivelse

Oppsettet til et ionometer består av to parallelle plater som er forbundet med hverandre gjennom et batteri og en følsom strømmåler (se figur). Mellom platene eksisterer en gass av partikler.

Dersom ioniserende stråling sendes inn mot gassen, vil partiklene i gassen bli ionisert. Batteriet skaper en spenningsforskjell mellom platene, og de ioniserte partiklene vil trekkes til de to platene på grunn av det elektriske feltet mellom platene. Dette skaper i sin tur en elektrisk strøm som kan måles. Strømmens størrelse gir et mål på ioniseringsstyrken til strålingen.

Hvis en radioaktiv kilde blir plassert mellom platene, vil det også gå en elektrisk strøm i kretsen på grunn av de ladede partiklene som frigjøres i den radioaktive prosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg