Internkontroll, egenkontroll, system for at enkeltbedrifter og virksomheter skal planlegge og organisere et kontroll- og dokumentasjonssystem for å sikre oppfyllelse av krav fastsatt i lover og forskrifter.

Et internkontrollsystem skal etter internkontrollforskriften av 6. des. 1996 nr. 1127 bl.a. inneholde bedriftsledelsens mål for miljø- og sikkerhetsaktiviteter, beskrivelse av virksomhetens organisering, bl.a. av ansvaret for miljø- og sikkerhetsaktiviteten, beskrivelse av rutiner og prosedyrer for virksomhetens etterlevelse av lover og forskrifter, samt en beskrivelse av oppdatering av internkontrollsystemet.

Internkontroll ble først innført innen petroleumsvirksomheten. I medhold av arbeidsmiljøloven og en rekke andre lover ble forskrift om internkontroll i hele arbeidslivet vedtatt 1991, erstattet av nåværende forskrift av 1996. Arbeidsmiljøloven av 2005 fastsetter i § 3-1 flg. nærmere regler om hvordan arbeidsgiver skal sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheten, i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.