Internkontroll, egenkontroll, system for at enkeltbedrifter og virksomheter skal planlegge og organisere et kontroll- og dokumentasjonssystem for å sikre oppfyllelse av krav fastsatt i lover og forskrifter.

Et internkontrollsystem skal etter internkontrollforskriften av 6. desember 1996 nr. 1127 blant annet inneholde bedriftsledelsens mål for miljø- og sikkerhetsaktiviteter, beskrivelse av virksomhetens organisering, blant annet av ansvaret for miljø- og sikkerhetsaktiviteten, beskrivelse av rutiner og prosedyrer for virksomhetens etterlevelse av lover og forskrifter, samt en beskrivelse av oppdatering av internkontrollsystemet.

Internkontroll ble først innført innen petroleumsvirksomheten. I medhold av arbeidsmiljøloven og en rekke andre lover ble forskrift om internkontroll i hele arbeidslivet vedtatt i 1991, erstattet av nåværende forskrift av 1996. Arbeidsmiljøloven av 2005 fastsetter i § 3-1 nærmere regler om hvordan arbeidsgiver skal sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheten, i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.