Betegnelse på to overenskomster som ble utarbeidet etter ønske av keiser Karl 5 til midlertidig bileggelse av stridighetene mellom protestanter og katolikker, inntil stridspunktene kunne bli endelig avgjort på et alminnelig kirkemøte:

1) Augsburg-interimet, utarbeidet på riksdagen i Augsburg 1548 av teologer av begge konfesjoner, i en tvangssituasjon for de evangeliske etter deres militære nederlag. De evangeliske menighetene skulle få rett til å utdele kalken også til legfolk i nattverden, og rett til å ha gifte prester inntil et avgjørende kirkemøte; for øvrig ble katolsk lære og kirkeskikker fastholdt, om enn i mildnet form. Keiseren gjorde dette interim til en lov bare for de evangeliske stedene. Ordningen fremkalte hard motstand, især i Nord-Tyskland, så den ble ikke gjennomført.

2) Leipzig-interimet (1548) skyldtes kurfyrst Moritz av Sachsen, som etter å ha avvist Augsburg-interimet søkte å formilde keiseren ved å la utarbeide et nytt. Leipzig-interimet gjorde så vidtgående innrømmelser overfor den katolske kirke at de mer prinsippfaste lutheranere vegret seg for å anerkjenne det, og ordningen fremkalte bitre stridigheter blant lutheranerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.