interim - kirkehistorie

Betegnelse på to overenskomster som ble utarbeidet etter ønske av keiser Karl 5 til midlertidig bileggelse av stridighetene mellom protestanter og katolikker, inntil stridspunktene kunne bli endelig avgjort på et alminnelig kirkemøte:

Faktaboks

uttale:
ˈinterim
etymologi:
latin

1) Augsburg-interimet, utarbeidet på riksdagen i Augsburg 1548 av teologer av begge konfesjoner, i en tvangssituasjon for de evangeliske etter deres militære nederlag. De evangeliske menighetene skulle få rett til å utdele kalken også til legfolk i nattverden, og rett til å ha gifte prester inntil et avgjørende kirkemøte; for øvrig ble katolsk lære og kirkeskikker fastholdt, om enn i mildnet form. Keiseren gjorde dette interim til en lov bare for de evangeliske stedene. Ordningen fremkalte hard motstand, især i Nord-Tyskland, så den ble ikke gjennomført.

2) Leipzig-interimet (1548) skyldtes kurfyrst Moritz av Sachsen, som etter å ha avvist Augsburg-interimet søkte å formilde keiseren ved å la utarbeide et nytt. Leipzig-interimet gjorde så vidtgående innrømmelser overfor den katolske kirke at de mer prinsippfaste lutheranere vegret seg for å anerkjenne det, og ordningen fremkalte bitre stridigheter blant lutheranerne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg