integrator

Artikkelstart

Integrator, instrument til grafisk eller numerisk løsning av differensialligninger og til beregning av bestemte integraler. Integralberegningen kan oppfattes som en arealberegning, og et planimeter (flatemåler) er et eksempel på en integrator.

Faktaboks

Uttale
integrˈator
Etymologi
av integrere og -ator

For særlige typer av integraler er konstruert spesielle integratorer, for eksempel harmoniske analysatorer for beregning av koeffisientene i den trigonometriske rekkeutvikling av en funksjon (harmonisk analyse). En integraf tegner integralkurven til en gitt kurve.

For bestemmelse av integralkurver for en rekke klasser av differensialligninger, konstruerte amerikaneren Vannevar Bush i 1931 den mekaniske differensialanalysatoren, som ble videreutviklet av Svein Rosseland ved Astrofysisk Institutt i Oslo. Nyere differensialanalysatorer og andre spesielle regneenheter som blant annet er anvendt i reguleringsteknikk bruker elektroniske analogintegratorer, men erstattes ofte av digitale regnekretser (mikroprosessorer, datamaskiner) med bredere anvendelighet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg