Institusjonskokk, faglært yrkesutøver som står for produksjonen av mat i institusjon. 

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve. Med minst fem års allsidig praksis og et teorikurs er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat. I 2013 var det i alt 212 som gikk opp til prøven i faget og 193 besto prøven.

Institusjonskokken arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret. Institusjonshushold er i prinsippet organisert med en faglig kjøkkenledelse (kjøkkensjef/kjøkkenbestyrer/husholdsbestyrer/husmor), eventuelt også med assisterende ledelse og et antall kokker. Ved mindre minstitusjonshushold innen helsesektoren kan ledelsesfunksjonen være tillagt kokkstilling. I tillegg til tradisjonell inndeling i varmt- og kaldtkjøkken vil det ved sykehuskjøkken være organisert avdeling for spesialkost (diettavdeling). En faglært kokk kan videreutdanne seg blant annet til kjøkkensjef.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.