institusjoner for eldre og funksjonshemmede

Det fins flere forskjellige typer institusjoner for eldre og funksjonshemmede, avhengig av de eldres behov.

  • Aldershjem eller servicehjem er beregnet på eldre som selv kan klare personlig stell og hygiene.
  • Dagplass er tilbud til dem som kan klare seg hjemme om nettene og i helgene.
  • Periodevise opphold eller korttidsopphold er tilbud om tidsbegrenset opphold i institusjon for opptrening etter skade eller sykdom. Slike opphold kan også tjene som avlastning i hjemmesituasjonen.
  • Sykehjem er tilbud til dem som ikke trenger behandling i sykehus, men som trenger mer pleie enn de kan få i eget hjem eller i aldershjem.

Generelt gjelder at opphold i institusjon er frivillig. Beboerne skal ikke påvirkes i religiøse eller politiske spørsmål, og de skal selv bestemme i personlige spørsmål og være sammen med andre etter eget ønske. Det skal tas hensyn til funksjonshemning og til eventuelle behov for spesiell diett. Hvis en beboer ikke selv er i stand til å disponere sin egen andel av trygden, skal institusjonens leder være behjelpelig med å disponere midlene.

Avgjørelse om et slikt tiltak tas etter et bestemt regelverk og i samarbeid med nære pårørende, eventuelt verge eller hjelpeverge. Det er i det vesentlige fylkeshelsetjenesten og kommunehelsetjenesten som er ansvarlig for driften av aldersinstitusjoner. Det kan foreligge samarbeidsavtaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg