Institusjonalisme er en retning innenfor amerikansk samfunnsøkonomi som så det som en hovedoppgave å beskrive og analysere de institusjoner av juridisk, organisasjonsmessig og annen art som regulerer økonomisk virksomhet.

Faktaboks

Uttale
institusjonalˈisme
Også kjent som
(til institusjon)

Retningen vendte seg mot den sterke vekt som klassisk og nyklassisk økonomi la på analyse av økonomisk atferd ut fra individuell rasjonalitet.

Institusjonalismen fremtrådte som retning sterkest i tiden fra rundt 1900 til ut i mellomkrigstiden. En av dens mest inspirerende forfattere var norskamerikaneren Thorstein Veblen. Også senere forfattere er preget av institusjonalismens syn, blant andre J. K. Galbraith.

Institusjonalismen fikk en oppsving fra 1990-tallet. I Norge har Kalle Moene levert sentrale bidrag om hvordan arbeidslivets institusjoner blant annet påvirker inntektsfordelingen.

Daron Acemoglu og James Robinson har i flere sentrale arbeider, blant annet boka Why Nations Fail fra 2012, vist hvordan politiske og økonomiske institusjoner påvirker nasjonenes velstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg