Institusjonalisme, retning innenfor amerikansk samfunnsøkonomi som så det som en hovedoppgave å beskrive og analysere de institusjoner av juridisk, organisasjonsmessig og annen art som regulerer økonomisk virksomhet.

Retningen vendte seg mot den sterke vekt som klassisk og nyklassisk økonomi la på analyse av økonomisk atferd ut fra individuell rasjonalitet.

Institusjonalismen fremtrådte som retning sterkest i tiden fra århundreskiftet til ut i mellomkrigstiden. En av dens mest inspirerende forfattere var norskamerikaneren Thorstein Veblen. Også senere forfattere er preget av institusjonalismens syn, bl.a. J. K. Galbraith.

Institusjonalismen har fått en oppsving siden 1990-tallet. I Norge har Kalle Moene levert sentrale bidrag om hvordan arbeidslivets institusjoner blant annet påvirker inntektsfordelingen.

Daron Acemoglu og James Robinson har i flere sentrale arbeider, blant annet boka Why Nations Fail fra 2012, vist hvordan politiske og økonomiske institusjoner påvirker nasjonenes velstand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.