Infrarød fotografering, fotografisk gjengivelse av usynlig, infrarød stråling, IR-stråler.

Med infrarød-følsom film kan man fotografere i fullstendig mørke, idet filmen fanger opp varmestråling fra omgivelsene. De vanlige IR-filmene har en følsomhet opptil ca. 0,9 μm bølgelengde. I tillegg til følsomheten for infrarødt lys, er IR-filmen også følsom for de ultrafiolette, fiolette og blå stråler. For å hindre at disse kortbølgede deler av lyset påvirker emulsjonen, brukes et IR-filter foran objektivet. Dette filteret er for svart/hvitt-filmens vedkommende mørkt rødt til svart. Til infrarød fargefilm brukes f.eks. et Wratten No. 12 yellow filter.

Fotografier tatt med infrarød film byr på overraskende effekter, både når det gjelder svart/hvitt- og fargefilm. Siden infrarødt lys brytes annerledes enn det synlige lys, blir fokuseringsinnstillingen noe forskjøvet. Enkelte objektiver har egen avmerking for dette. Avviket er imidlertid ubetydelig og får sjelden konsekvenser ved vanlig fotografering. Alle metallkameraer egner seg for IR-fotografering, for enkelte belgkameraers vedkommende kan de infrarøde stråler trenge gjennom belgen. IR-film stiller krav til oppbevaring og har kort lagringstid.

Infrarød fargefilm ble utviklet av Kodak på slutten av Koreakrigen. Det amerikanske forsvarsdepartementet ønsket å finne et middel som lett kunne avdekke kamuflerte gjenstander. IR-stråling som reflekteres fra klorofyll (grønt bladverk) kan ved en passende filtrering gjengis som rødt, mens grønn kamuflasjemaling som reflekterer lite IR-stråling, fremstår som blått på filmen.

Denne filmen kan også benyttes til sivile formål, bl.a. til overvåking av skogsarealer, da sykdomsangrep på trær lett kan oppdages på bilder tatt fra luften. IR-strålene passerer lettere enn lysstråler gjennom disig atmosfære og egner seg derfor til fotografering av fjerne landskaper. IR-følsom film benyttes til en rekke formål; i medisinen til studier av bl.a. årenett og cellevev under huden og til undersøkelser av det indre øyet; i kriminalteknikken til bestemmelse av skuddavstand (ut fra påvisning av kruttslam m.m.), til ekthetskontroll av dokumenter og malerier, og til kontroll av brannskadde originaler.

Til undersøkelser av langbølget IR-stråling (over 1,5 μm) benytter man elektronisk registrering med varmebildekamera, som muliggjør atskillelse av soner med temperaturdifferanser ned mot bare 1/10 grad. Har et vidt anvendelsesområde innenfor medisin og teknikk. Se termografi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.