Influenslinje for aksialkraft (SD) i fagverksstav D

Kolbein Bell. fri

Influenslinje, virkningslinje, diagram som viser hvordan lastvirkningen på en konstruksjonsdel avhenger av lastens plassering. Når belastningen flyttes langsetter en bærende konstruksjon, f.eks. en bil kjører over en bro, vil spenninger og deformasjoner i konstruksjonens forskjellige deler avhenge av hvor lasten virker. Virkningen av lasten er altså en funksjon av laststedet.

For konstruksjonsdelen som betraktes, tegnes lastvirkningen av en enhetslast (f.eks. 1 kN) som ordinat ved laststedet. Gjentas dette for alle laststeder etter hvert som enhetslasten flyttes langs konstruksjonene, fås influenslinjediagrammet for konstruksjonsdelen. Så lenge formendringene i konstruksjonsmaterialet er elastiske, dvs. følger Hookes lov, kan man regne med at lastvirkningen er proporsjonal med lastens størrelse. Belastes nå konstruksjonen samtidig på forskjellige steder, kan en finne den sammenlagte virkningen som summen av ordinat multiplisert med last for alle laststeder.

Influenslinjer er et nyttig hjelpemiddel for å bestemme ugunstigste plassering av bevegelige laster på en konstruksjon, f.eks. trafikklaster på broer.

Figuren viser hvordan aksialkraften i en bestemt stav i et fagverk (gitterbjelke) varierer som funksjon av hvor enhetslasten står plassert på kjørebanen. Når lasten står til venstre for staven er kraften i staven en trykkraft (blå influenslinje), mens det blir strekk (rød linje) i staven når lasten står til høyre for staven. I et bestemt punkt like under staven er det ingen kraft i staven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.