Inflasjonsmål er et styringsmål for sentralbankens pengepolitikk i et land eller en valutaunion. Målet angir en årlig inflasjonsrate som sentralbanken skal forsøke å realisere ved hjelp av rentesettingen.

Inflasjonsmål forutsetter flytende valutakurs og er slik et alternativ til et valutakursmål. Pengepolitikk innenfor et inflasjonsmål omtales gjerne som inflasjonsstyring.

Norge hadde et inflasjonsmål på 2,5 prosent som styringsmål i pengepolitikken fra 2001. Inflasjonsmålet har siden mars 2018 vært satt til 2 prosent.

Praktisering av inflasjonsmål

Inflasjonsmål kan defineres ulikt, men er i de fleste tilfeller satt et sted mellom 2-2,5 prosent årlig inflasjon.Denne raten skal nås innenfor et gitt tidsrom. I Norge skal Norges Bank søke å oppnå en årlig vekst i konsumprisindeksen på nær 2 prosent over tid. Norges Bank forventes også å ta andre hensyn i rentesettingen, noe som gjør at pengepolitikken i Norge gjerne omtales som fleksibel inflasjonsstyring.

Sentralbanken forsøker å realisere inflasjonsmålet ved hjelp av rentepolitikken. Renten påvirker inflasjonen via investeringsetterspørselen, via valutakursvirkninger og via forventningene til pengepolitikken som etableres hos aktørene i økonomien.

Historie

Inflasjonsmål ble utviklet i New Zealand som et alternativ til valutakursmål i begynnelsen av 1990-årene. Det ble adoptert i en rekke land 1990–1993 og fra slutten av tiåret av Den europeiske sentralbanken.

Norge innførte inflasjonsmål som del av de nye retningslinjene for den økonomiske politikken i 2001, sammen med handlingsregelen. I praksis hadde Norges Bank siden 1999 gitt opp et fastkursmål og gått over til å sette renten med utgangspunkt i et implisitt inflasjonsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lie, E., J. T. Kobberrød, E. Thomassen og G. F. Romgved (2016) Norges Bank 1816-2016 (Fagbokforlaget)
  • Singleton, J. (2010) Central Banking in the Twentieth Century (Cambridge)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg