universets historie
En illustrasjon av hvordan vi tror universet har utviklet seg siden big bang. Universets alder øker oppover i figuren. Inflasjonsperioden vises i rødbrun farge like etter big bang. Legg merke til at tiden i figuren ikke øker jevnt; den første delen av universets historie er kraftig forstørret. Under inflasjonsfasen tror vi også universet utvidet seg mye mer enn det som går fram av figuren.
universets historie

Inflasjonskosmologi er en teori for utviklingen av det tidlige universet.

Faktaboks

Uttale
inflasjˈonskosmologi
Også kjent som

inflasjon

Teorien ble fremsatt omkring 1980 av blant annet den amerikanske fysikeren Alan H. Guth, og er en konsekvens av generell relativitetsteori, sammen med forente teorier for naturens fundamentale krefter. Ifølge teorien var universet i en periode, inflasjonsæraen, dominert av vakuumenergi. Periodens varighet var 10–33 sekunder (ett tusendels billiondels trilliondels sekund), umiddelbart etter at universet oppstod.

Vakuumenergi virker på seg selv med frastøtende gravitasjon. I inflasjonsæraen fikk universet en enorm utvidelseshastighet på grunn av denne frastøtende vakuumgravitasjonen, og volumet økte med en faktor på 1054 (1 trillion x 1 trillion x 1 trillion) eller mer.

Ved avslutningen av inflasjonsæraen gikk vakuumenergien over til å være partikler og stråling, universet hadde fått kritisk massetetthet (se kosmologi), og det var blitt homogent og isotropt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg