Induksjonsperiode er den innledende perioden i visse kjemiske prosesser da det tilsynelatende ikke skjer noe.

Faktaboks

Uttale
induksjˈonsperiode

En slik periode opptrer for eksempel ved oksidasjon (harskning) av fett som inneholder antioksidanter, fordi disse må forbrukes før oksidasjonen av fettet kommer i gang med merkbar hastighet. Et eksempel er smør hvor man kan observere at det ikke er noen merkbar harskning før antioksidanten er brukt opp. Deretter skjer harskningen raskt.

Polymerisasjonen av en monomer viser også en induksjonsperiode som varer så lenge det finnes inhibitor igjen i monomeren.

Betegnelsen brukes også i fototeknikken om den tiden som går fra den eksponerte filmen eller kopipapiret legges i fremkallervæsken til bildet begynner å vise seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg