Induksjonsperiode, den innledende periode i visse kjemiske prosesser da det tilsynelatende ikke skjer noe. En slik periode opptrer f.eks. ved oksidasjon (harskning) av fett som inneholder antioksidanter, fordi disse må forbrukes før oksidasjonen av fettet kommer i gang med merkbar hastighet. Et eksempel er smør hvor man kan observere at det ikke er noen merkbar harskning før antioksidanten er brukt opp. Deretter skjer harskningen raskt. Polymerisasjonen av en monomer viser også en induksjonsperiode som varer så lenge det er uomsatt inhibitor (stabilisator) igjen i monomeren.

Betegnelsen brukes også i fototeknikken om den tid som går fra den eksponerte film eller kopipapiret legges i fremkallervæsken til bildet begynner å vise seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.