induksjon (biologi)

Artikkelstart

Induksjon er dannelse av en spesiell organisk struktur ved at en bestemt del av organismen påvirker en annen del som er i stand til å svare på påvirkningen.

Faktaboks

Uttale
induksjˈon
Etymologi
av indusere

Under individets tidligste utvikling, på de embryonale stadier, utøver visse cellevev innflytelse på andre nærliggende vev. Vev med evne til slik påvirkning kalles induktor eller organisator, og vev som reagerer på påvirkningen kalles kompetent vev.

Primær induksjon innbefatter to vev: 1) det induserende vevet (induktor) og 2) det induserte vevet. For å utøve induksjon må induktor befinne seg nær ved, om ikke nødvendigvis i kontakt med, det vevet som påvirkes. Eksempel: Fremre del av anlegget til ryggstreng (chorda dorsalis) virker som organisator på nærliggende vev for dannelsen av sentralnervesystem.

Når hovedtrekkene i bygningsplanen hos embryo er fastlagt av primære induktorer, inntreffer en serie med sekundære induksjoner. Eksempel: Fra sentralnervesystemets fremre del, hjerneanlegget, vokser det på hver side ut en øyeblære som utløser en linsedannelse i det overliggende hudvevet. At øyeblæren her fungerer som induktor, kan vises om det opereres bort: Da skjer det ingen linsedannelse. Innplantes en avskåret øyeblære annetsteds, for eksempel under bukhuden, vil den også der kunne fremkalle en linsedannelse. Den naturlige induksjonen besørger et ordnet utviklingsmønster for organismen med innbyrdes riktig tilpasning av ulike deler til riktig tidspunkt.

Induktorers virkemåte er lite forstått, men trolig er det kjemiske substanser (evokatorer) som ved diffusjon overføres fra induktor til det kompetente vevet, der de utløser nydannelse. Det skilles mellom naturlige og kunstige, innplantede induktorer. De siste kan være ikke-levende materiale, som enkle eller sammensatte kjemiske forbindelser, eller også dødt cellevev, for eksempel drept ved koking, men med evnen til induksjon i behold.

Begrepet induksjon benyttes også i forbindelse med utvikling av ondartede svulster, når disse fremkalles av kjemiske substanser eller av fremmede celler som innplantes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg