indirekte skatt

Artikkelstart

Indirekte skatt er skatt som ikke utskrives direkte på borgerne, men som knyttes til bestemte handlinger eller liknende.

De vanligste indirekte skattene blir oppkrevd i forbindelse med vareomsetning ved for eksempel toll, forbruks- og merverdiavgifter. Andre eksempler på indirekte skatter er klima- og miljøavgifter, særavgifter, og avgifter knyttet til spesifikke varer, slik som tobakk, alkohol og sukker.

I flere tilfeller blir de indirekte skattene beregnet med i prisen på varene, slik at det er sluttbruker av produktet som betaler den kostnaden skatten medfører. Det er derfor ikke alle avgifter som tilfaller den som blir oppkrevet skatten av staten. Et eksempel på dette er merverdiavgiften, som alltid er beregnet med i totalprisen på en vare. Staten krever videre skatteinntekten fra selskapet som solgte deg den samme varen gjennom et mva-regnskap.

De indirekte skattene står for omtrent 33 prosent av de totale skatte- og avgiftsinntektene i Norge (provenyen), mens merverdiavgiften alene står for omtrent 20 prosent.

Det motsatte er direkte skatter, som inntektsskatt, formuesskatt, eiendomsskatt. De direkte skattene er ment å gi uttrykk for den enkeltes betalingsevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg