indikator (kjemi)

Artikkelstart

Indikator er en kjemisk forbindelse som brukes til å påvise at andre forbindelser er til stede. Vanligvis er det et stoff som skifter farge når det kommer i kontakt med en bestemt type stoff eller ett bestemt stoff.

Faktaboks

Uttale
indikˈator
Etymologi
til indikere

Et eksempel er at jod gir en kraftig blåfarge når det kommer i kontakt med stivelse. Stivelse kan derfor brukes som indikator for jod.

Typer

  • I titreranalysen benyttes fargeindikatorer til påvisning av endepunktet i titreringen.
  • I syre–base-titreringer benyttes pH-indikatorer som skifter farge innen et lite pH-intervall.
  • I red–oks-titreringer benyttes indikatorer som skifter farge innen et lite potensialområde.
  • I kompleksometrien brukes indikatorer som har forskjellig farge i kompleks og fri tilstand.
  • Radioaktive indikatorer er isotoper som benyttes til studier av kjemiske reaksjoner.

pH-indikatorer

pH-papir og pH-strimmel med indikatorer
Lisens: CC BY SA 3.0

For å anslå pH-verdien i en løsning, kan man bruke en pH-indikator som skifter fra én farge til en annen i et bestemt pH-område. Det finnes et stort utvalg slike indikatorer som endrer farge ved ulike pH-verdier.

Indikator pH ved fargeomslag Fargeforandring sur–basisk
Kresolrødt 1 rød–gul
Tymolblått 2 rød–gul
Bromfenolblått 3,8 gul–blå
Metyloransje 3,8 rød–gul
Bromkresolgrønt 4,6 gul–blå
Metylrødt 5,3 rød–gul
Bromkresolfiolett 6 gul–fiolett
Bromtymolblått (BTB) 6,8 gul–blå
Fenolrødt 7,5 gul–rød
Fenolftalein 9,2 fargeløs–rødfiolett
Tymolftalein 10 fargeløs–blå

pH-papir og pH-strimler vil ha en kombinasjon av ulike indikatorer, enten blanda sammen i pH-papir (samme farge overalt) eller separat ved siden av hverandre i pH-strimler.

Matvarer som pH-indikatorer

Det finnes flere matvarer som kan fungere som pH-indikatorer. Den beste indikatoren er nok rødkål, men også rødløk, blåbær og vanlig te vil skifte farge etter hva de blandes med og hvilken pH blandinga får. For eksempel blir te med sitron lysere på farge enn te uten sitron.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg