Indikator, kommer fra verbet indikere som betyr "å anvise, angi". Man bruker indikatorer for å angi eller beskrive forhold som er for kompliserte eller for kostbare å måle direkte.

Ved å forenkle kompliserte forhold skal en indikator gi et tydelig signal om en tilstand eller endring i tilstand. Ofte ønsker vi at en indikator skal angi et fenomen ved hjelp av tall eller andre målbare størrelser.

For eksempel kan en forsker være interessert i å studere hvor økonomisk utviklet et land er. For å kunne studere dette fenomenet på en systematisk og overkommelig måte vil forskeren velge ut en eller flere indikatorer som kan sies å måle økonomisk utvikling. Bruttonasjonalprodukt eller årlig spedbarnsdødelighet er eksempler på mulige indikatorer i denne sammenhengen.

Det å velge ut en indikator som mål på et gitt fenomen kalles operasjonalisering. Dersom den valgte indikatoren kan sies å representere det fenomenet vi er interessert i på en god måte sier vi at undersøkelsen har høy grad av validitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.