indikator

Indikator, kommer fra verbet indikere som betyr "å anvise, angi". Man bruker indikatorer for å angi eller beskrive forhold som er for kompliserte eller for kostbare å måle direkte.

Ved å forenkle kompliserte forhold skal en indikator gi et tydelig signal om en tilstand eller endring i tilstand. Ofte ønsker vi at en indikator skal angi et fenomen ved hjelp av tall eller andre målbare størrelser.

For eksempel kan en forsker være interessert i å studere hvor økonomisk utviklet et land er. For å kunne studere dette fenomenet på en systematisk og overkommelig måte vil forskeren velge ut en eller flere indikatorer som kan sies å måle økonomisk utvikling. Bruttonasjonalprodukt eller årlig spedbarnsdødelighet er eksempler på mulige indikatorer i denne sammenhengen.

Det å velge ut en indikator som mål på et gitt fenomen kalles operasjonalisering. Dersom den valgte indikatoren kan sies å representere det fenomenet vi er interessert i på en god måte sier vi at undersøkelsen har høy grad av validitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg