implanterbar hjertestarter (ICD)

Artikkelstart

Implanterbar hjertestarter er et elektronisk apparat som måler hjertets elektriske aktivitet og gir et elektrisk sjokk til hjertet dersom det stopper. Apparatet består av en pulsgenerator tilkoblet en ledning med to elektroder. Apparatet opereres inn i pasientens kropp og selve pulsgeneratoren legges under brystmuskelen eller overfor kragebeinet. Det elektriske sjokket sendes til hjertet fra pulsgeneratoren via ledningen som føres inn gjennom en blodåre og inn i et av hjertekamrene.

Funksjon

En implanterbar hjertestarter fungerer på samme måte som en tradisjonell hjertestarter. Begge kan gjenoppstarte eller defibrillere en uønsket hjerterytme, for eksempel ved arytmi.

En implanterbar hjertestarter registrer hjerterytmen kontinuerlig ved å måle spenningen mellom to elektroder fra ledningen som føres inn i hjertet gjennom en blodåre. Ved å overvåke rytmen kan apparatet måle om hjerterytmen er god eller dårlig og dermed sende ut et elektrisk sjokk for å gjenoppstarte rytmen om nødvendig. Sjokket som sendes fra pulsgeneratoren er et likestrømssignal som produseres av batteriene i pulsgeneratoren. Batterilevetiden på en implanterbar hjertestarter er på rundt 10 år. De fleste hjertestartere fungerer også som pacemakere . Det vil si at de i tillegg til å kunne gi hjertet et elektrisk sjokk også kan stimulere hjertet med svakere elektriske pulser for å korrigere mindre farlige arytmier.

Bruk

Behandling med implantert hjertestarter brukes på pasienter som har vært gjennom en eller flere av følgende hendelser:

Historisk

Den første artikkelen som beskrev en implanterbar hjertestarter ble publisert i 1970 av Michel Mirowski (1924–1990) og hans kollega Morton Mower (født 1933). I 1980 ble den første implanterbare hjertestarteren tatt i bruk på John Hopkins Hospital i en 57 år gammel kvinne som hadde overlevd en hjertestans. På dette tidspunktet var hjertestarteren fortsatt en stor enhet på omtrent 300 gram. I 2017 ble det laget enheter som veier under 100 gram.

Tallene for innopererte hjertestartere var svært beskjedne i Norge frem til slutten av 1990-tallet. I 1990 ble det bare operert inn tretten implanterbare hjertestartere. Siden den gang har det vært en jevn økning og i 2017 ble det innoperert 878 nye implanterbare hjertestartere i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg