Impaktfaktor er et tall som uttrykker hvor ofte artikler i et bestemt tidsskrift i gjennomsnitt blir referert til. Impaktfaktoren beregnes som en brøk der telleren er antall siteringer av artikler i tidsskriftet i løpet av en toårsperiode og nevneren er antall artikler som det samme tidsskriftet publiserte i denne perioden.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: impact factor

Hvis impaktfaktoren for et bestemt tidsskrift er 50, betyr det at hver artikkel siteres i gjennomsnitt omtrent 50 ganger. Det er viktig å merke seg at dette er et gjennomsnittsmål, det vil si at noen artikler blir sitert langt oftere, mens andre artikler kanskje ikke blir sitert i det hele tatt.

Selv om impaktfaktor strengt tatt kun er et mål for siteringshyppighet, brukes det i stor grad som et mål for kvalitet både for enkeltartikler, tidsskrifter, forskere og forskningsinstitusjoner. Impaktfaktor brukes i størst grad for tidsskrifter og artikler innen helse- og naturvitenskapelige fag og i noen grad innenfor samfunnsvitenskap og humaniora.

Det er bred enighet om at impaktfaktor er et dårlig kvalitetsmål, og det er vokst fram alternative publiseringsindikatorer, for eksempel antall ganger en forskningsartikkel blir omtalt i sosiale medier. Hovedkritikken mot å bruke impaktfaktor som kvalitetsmål er at antall siteringer varierer sterkt mellom ulike fagfelt.

Benevnelsen impaktfaktor er knyttet til amerikaneren Eugene Garfield (1925-2017) som lanserte ideen om denne type siteringsanalyse i en artikkel i Science i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg