Iglulik, samlebetegnelse på tre inuitgrupper i Canada, på Melville-halvøya og Baffin Island: iglulingmiut, aivilingmiut og tununirmiut. Det er allment godtatt at våre dagers iglulik er etterkommere etter den folkegruppen som brakte Thule-kulturen til området på 1200-tallet. Språklig tilhører de inuit-inupiaq eller «øst-eskimoene».

Deres tradisjonelle tilpasning var basert på hvalrossjakt, sel- og hvalfangst. Sommer og høst drog de imidlertid også på jaktekspedisjoner etter caribou innover i landet. En leir eller landsby av iglooer kunne bestå av en eller flere utvidede familier, under lederskap av en uformell leder kalt isumataq. Han måtte være en erfaren mann og en dyktig jeger.

På 1800-tallet begynte iglulik å drive handel med britiske hvalfangere som kom til området, og fikk på den måten bl.a. tilgang på geværer. Tidlig på 1900-tallet ble det opprettet faste handelsstasjoner, og misjonsvirksomhet ble satt i gang. Dette førte til at mange iglulik gikk over til fangst på pelsdyr, og til at bosetningsmønsteret ble endret i retning av sterkere sentralisering.

Da Sir William E. Parry besøkte området i 1822–23, skal befolkningen ha talt 520 mennesker i alt. Da Therkel Mathiassen kom til området med The Fifth Thule Expedition i 1922, var folketallet 504. I 1967 var det steget til 1373, og i 1981 til 2395.

Se også inuit.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.