ideologikritikk

Artikkelstart

Ideologikritikk er et mangetydig uttrykk som betegner metodiske forsøk på å skille gyldig og holdbart fra ugyldig og uholdbart på normenes og verdienes område ved hjelp av argumentasjon, bevis og belegg.

Faktaboks

Uttale
ideologˈikritikk
Etymologi
fra tysk Ideologiekritik

Ordet har røtter i det marxistiske ideologibegrep, hvor ideologi ofte er det samme som «falsk bevissthet». I senere år har ideologikritikk særlig vært forbundet med den nymarxistiske Frankfurterskolens virksomhet, spesielt dens kritiske teori.

Teoriens oppfatning av samfunnsvitenskapenes legitime oppgaver som frigjørende og samfunnskritiske, fremstod for dens tilhengere som et resultat av en ideologikritisk analyse av forholdet mellom vitenskap og samfunn.

Representativ for dette syn er Jürgen Habermas' Vitenskap som ideologi fra 1968. Den funksjon vitenskap og teknikk faktisk har i et gitt samfunn, kan være forskjellig fra de påståtte velferdsvirkninger hvorved de rettferdiggjøres overfor offentligheten.

For eksempel kan vitenskap og teknikk bidra til å befeste posisjonen til de som har makt og virke undertrykkende for de svake. Påvisningen av et slikt misforhold mellom ideal og virkelighet fremstår da som et stykke ideologikritikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg