identitetstyveri

Artikkelstart

Identitetstyveri er å utgi seg for å være en annen. Dette er også kalt «imposter».

Faktaboks

Også kjent som
imposter

Vi kjenner identitetstyverier på mange områder i samfunnet. I dagens digitaliserte hverdag skjer det daglig misbruk av identitetsopplysninger via internett. Profesjonelle aktører lurer intetanende personer til å gi fra seg personopplysninger som fødselsnumre, bankkontoopplysninger, passord og brukernavn som i sin misbrukes gjerne i vinnings hensikt. Bankkortmisbruk er dessverre hyppig forekomne. Dette er temaer innenfor strafferetten.

Utlendingsrett

Også på utlendingsrettens område er identitetstyverier et problem. Det hender at utlendinger misbruker andre menneskers personopplysninger for å oppnå opphold i Norge. Bruk av andre personers identitetsdokumenter er en form for identitetstyveri.

Misbruk av andre personers identitetsdokumenter vil vil kunne innebære et brudd på opplysningsplikten etter utlendingsloven § 83 dersom man utgir seg for å være en annen i forbindelse med en sak etter utlendingsloven, eksempelvis en søknad om oppholdstillatelse. Dersom man oppgir vesentlige uriktige eller åpenbart villedende opplysninger, kan man straffes etter lovens § 108 annet ledd bokstav c) til bot eller fengsel i inntil seks måneder eller begge deler. Dersom man i tillegg fremlegger falske dokumenter, kan man i tillegg straffes for overtredelse av straffeloven § 361 eller § 362.

Unntak for flyktninger og asylsøkere

Flyktninger og asylsøkere som utgir seg for å være en annen på flukt fra sitt hjemland, er omfattet av særskilte regler fordi den eneste måten å klare å flykte på kan være å begå identitetstyveri ved eksempelvis å bruke falske dokumenter. Det er straffritak for en flyktning som tar seg inn i Norge ved hjelp av falske dokumenter. Dette følger av flyktningekonvensjonen. Men flyktningen må uten ugrunnet opphold fremstille seg for norske myndigheter og oppgi en gyldig grunn for at han eller hun har benyttet falske dokumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg