idealkonkurrens

Artikkelstart

Idealkonkurrens er i strafferetten at noen ved en og samme faktiske handling begår flere lovbrudd.

Faktaboks

Uttale
ideˈalkonkurrˈens

Dette kan skje ved ulikeartet (heterogen) eller likeartet (homogen) idealkonkurrens. Ulikeartet idealkonkurrens har man der handlingen rammes av flere forskjellige straffebud, for eksempel ved voldtekt av en nær slektning. Her foreligger to lovbrudd, nemlig voldtekt (straffeloven §291) og incest (§§ 312 eller 313). Likeartet idealkonkurrens beskriver det forhold at samme straffebud blir overtrådt flere ganger ved én handling, for eksempel når ett skudd dreper flere personer eller flere blir drept i et bildrap. Straffeloven § 79a har regler om samlet straffutmåling ved idealkonkurrens.

Det er ikke idealkonkurrens når en handling kan rammes av flere straffebud, men hvor det er lovens forutsetning at bare det ene skal anvendes (sammensatt forbrytelse). Eksempel: Grovt tyveri som er forøvd ved inntrengen i privatbolig (§ 322), kan også gå inn under så vel § 268 (innbrudd) og § 321 (tyveri), men bare § 322 brukes i praksis. Den som dømmes for et drapsforsøk etter straffeloven § 275, dømmes ikke samtidig for fullbyrdet kroppsskade, straffeloven § 273. Dette uttrykkes ved at det mer alvorlige lovbruddet konsumerer det mindre alvorlige.

Dersom retten finner at bare deler av den sammensatte handlingen er bevist, plikter retten i stedet å dømme for det mindre alvorlige lovbruddet.

Om det å begå flere lovbrudd av samme karakter på ulikt tidspunkt, se realkonkurrens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Dilan Mousa

De straffebestemmelsene på slutten av siden er fra den gamle straffeloven. Den nye straffeloven fra 2005 ble trådt i kraft i 2015, jeg ser denne ble sist endret i 2011.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg