Høstmarinøkkel på slåtteeng. Kenozero nasjonalpark, Arkhangelsk, Russland.

Høstmarinøkkel er av de større artene i marinøkkelslekta i Norge. Arten finnes ved stier, på beitemark og bråter. Huldremarinøkkel er ganske sjelden og har en østlig utbredelse. Arten er vurdert til kategorien VU – sårbar i Rødlista og er freda i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Botrychium multifidum
Beskrevet av
(S.G.Gmel.) Rupr.
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar

Utseende

Som andre marinøkkelarter har denne også enkeltblad fra en djuptliggende underjordisk stengel. Høyden på bladene er mellom 5 og 15 centimeter. Den sterile delen av bladet to eller tre ganger oppdelt og er festa ved basis av bladet. Denne delen har langt skaft og trekanta omriss. Den sporebærende delen har langt skaft og lange forgreininger med runde sporehus. Bladet er mørkegrønt og står grønt over vinteren.

Utbredelse

Høstmarinøkkel finnes på basefattig mark langs stier, på beitemark og på bråter. Høstmarinøkkel har generelt en østlig utbredelse i Norge. Den er funnet i indre deler av Finnmark, Troms og Nordland, men mangler stort sett i Trøndelag. Hovedmengden av funn er fra østlige Sør-Norge fra Røros og sørover, men arten er trolig utgått fra Østfold. Verdensutbredelsen er boreale områder på den nordlige halvkule.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

høstmarinøkkel
Botrychium multifidum
Tidligere vitenskapelig navn
Osmunda multifida S.G.Gmel., Osmunda rutacea Lilj., Sceptridium multifidum (S.G.Gmel.) Nishida ex Tagawa, Botrychium matricariae auct. non Schrank, Botrychium rutaceum (Lilj.) Sw., Botrychium rutaefolium A.Braun, Botrychium ternatum auct. non (Thunb.) Sw., Botrychium rutifolium A.Braun
Artsdatabanken-ID
103973
GBIF-ID
8379715

Kommentarer (2)

skrev Trond Nilsen

Hei!
Jeg har funnet høstmarinøkkel på en setervoll ca 900 moh i Valdres. Området er inngjerdet og har vært beite for kuer og sauer i mange år. Området grenser til hyttetomta til en kamerat av meg, og jeg har bedt ham varsle eieren av beiteområdet (selv bor jeg i Sandefjord). Er det riktig å varsle eieren? Er det nødvendig og hvilke krav stilles? Bør eier begrense beiting i området, bør planten gjerdes inn, osv.?
Takknemlig for svar.
mvh Trond

svarte Marit M. Simonsen

Hei Trond, så fint at du følger opp fredede arter. Dette kan ikke vi i redaksjonen svare på. Rett mottaker av dette spørsmålet er Miljødirektoratet, som er forvaltningsmyndighet for fredede arter i Norge. Vennlig hilsen Marit i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg