hyperfokalavstand

De nederste markeringene på objektivet viser hvor du skal fokusere for å få størst mulig dybdeskarphet på en gitt blender.
Av .

Artikkelstart

Hyperfokalavstand er det nærmeste punktet som blir skarpt når du har fokusert objektivet i et kamera på uendelig. Jo mindre blender, jo nærmere fokusplanet vil punktet ligge. Hyperfokalavstanden halveres ved å blende to trinn opp og fordobles ved å blende to trinn ned. Størrelsen på bildebrikken har også påvirkning på skarphetsområdet, jo mindre brikke, jo større område vil alltid være skarpt.

For å oppnå størst mulig dybdeskarphet skal markeringen for uendelig flyttes til hyperfokalavstanden. De fleste objektiver med fast brennvidde har dybdeskarphetsområdet avmerket med streker på avstandskalaen med referanse til en blenderverdi, men zoomobjektiver ofte ikke har det.

Eksempelvis vil forgrunnen i motivet bli uskarp når objektivet er fokusert på uendelig, eller horisonten vil bli uskarp når objektivet er fokusert på forgrunnen. Å fokusere på hyperfokalavstanden gjør det mulig å fotografere slik at både forgrunn og bakgrunn blir skarpe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg