hybridteknikk

Artikkelstart

Hybridteknikk, kombinasjon av flere teknologier. Eksempler kan være biler, hybridbiler, som drives med en kombinasjon av elektrisk motor og forbrenningsmotor. I elektronikk og IT kan det være produkter som er konstruert med både analoge og digitale kretser.

Faktaboks

Uttale
hybrˈidteknikk

I elektronisk produksjonsteknikk menes med hybridteknikk vanligvis elektroniske kretser produsert ved en kombinasjon av tynn- eller tykkfilmteknologi og halvlederteknologi. En tynnfilm- eller tykkfilmkrets er en elektrisk krets som består av en metallfilm på et underlag av glass eller keramikk.

En tynnfilmkrets lages ved at substratet påføres en metallfilm ved vakuumpådamping. Deretter benyttes fotografiske teknikker for å definere det ønskede mønsteret, og den overflødige del av filmen etses bort. En tykkfilmkrets lages ved at en pasta med metallpartikler trykkes på substratet med silketrykk, hvorpå substratet bakes slik at metallpartiklene smeltes sammen, og filmen blir ledende. Deretter limes halvlederkomponenter i form av silisiumbrikker med transistorer og integrerte kretser på substratet. Brikkene kobles til filmkretsen med tynne tråder av gull (bonding). Til slutt pakkes det hele i kapsler av metall, keramikk eller plast.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg