hodekål med faste, runde hoder, en av våre viktigste grønnsaker, dyrkes over hele landet. Hardfør grønnsak, et tynt vokslag på bladene gjør den godt egnet til langtidslagring. Bladene er mer eller mindre lyse inne i hodene, mens fargen på de ytre bladene veksler sterkt mellom ulike sorter: grønn, blågrønn, rødblå-grønn (antocyanfarge), til dels med sterkere rødfarge langs nervene. Kan veie flere kilo, men vanligvis rundt 1–2 kg. Brukes rå i salat og råkost, ellers kokt, stekt, syltet, smørdampet, i surkål, stuing og supper. Hvitkål inneholder ca. 53 mg vitamin C, 307 mg kalium, 2,8 g kostfiber, 90 % vann, 0,1 g fett og 122 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Hvitkålstypen sommerkål (eller nykål) er en av de tidligste sortene som kommer på markedet om våren. Den har et noe løsere hode og et lavere fiberinnhold enn vanlig hvitkål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.