Hvit usaltet geitost er tradisjonell hvit geitost ystet på stølene, spesielt i indre Sogn. Osten blir spist til tradisjonell mat som spekemat, betasuppe, spekesild, rakfisk og lignende.

Ystingen foregår som for annen hvit geitost, med geitemelk, men i stedet for pressing to ganger og salting blir den presset én gang og deretter dyppet to ganger i kokende myse for å gi en jevn overflate og starte danningen av skorpe. Deretter blir osten satt til modning fra to til fire måneder.

I og med at den presses mindre enn vanlig hvit geitost, er konsistensen forholdsvis myk under skorpen og kan karakteriseres som halvfast.

Fettet utgjør 47 prosent av tørrstoffet, 29 prosent av total masse, men kan variere fra produsent til produsent og tid på året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg