hvit usaltet geitost

Hvit usaltet geitost er tradisjonell hvit geitost ystet på stølene, spesielt i indre Sogn. Osten blir spist til tradisjonell mat som spekemat, betasuppe, spekesild, rakfisk og lignende.

Ystingen foregår som for annen hvit geitost, med rå geitemelk, men i stedet for pressing to ganger og salting, blir den presset en gang og deretter dyppet to ganger i kokende myse for å gi en jevn overflate og starte danningen av skorpe. Deretter blir osten satt til modning fra to til fire måneder.

I og med at den presses mindre enn vanlig hvit geitost, er kosistensen forholdsvis myk under skorpen.

Fettet utgjør 47 prosent av tørrstoffet, 29 prosent av total masse, men kan variere fra produsent til produsent og tid på året.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg