To typer hveteøl fra Tyskland
Hvete benyttes både i maltet og umaltet form ved brygging av hveteøl, Hveten bidrar til skum og munnfølelse, men de krydrete smakene kommer ofte av gjæren.
.
Lisens: CC0 1.0

Hveteøl er øl som er brygget med en viss mengde maltet hvete. I tillegg er det som regel også benyttet byggmalt. Hveteøl er som regel overgjæret øl (ale), men det finnes også hveteøl av undergjæret øl (lager).

Noen ganger benyttes umaltet hvete, noe som gir egenskaper som mer skum og større grad av uklarhet i ølet. Siden umaltet hvete ikke bidrar til gjærbart sukker, er det snakk om en veldig liten andel umaltet hvete som eventuelt benyttes.

Smaken på hveteøl beskrives ofte som krydder, banan og nellik. Disse smakene kommer nødvendigvis ikke av hvete, men av gjæren som benyttes og temperaturen det gjæres på. Hveteøl har som regel mye skum, og serveres i høye glass. Enkelte sorter hveteøl skal tappes svært langsomt for å få riktig mengde skum.

Mye tyder på at øl brygget med hvete stammer fra oldtiden. I Egyptiske pyramider er det funnet hieroglyfer som tyder på dette.

Det skilles mellom to hovedtyper:

  • Tysk hveteøl, weissbier eller weissen.
  • Belgisk hveteøl, wit.

Ordene «weiss» og «wit» betyr hvit, denne betegnelsen går også igjen i fransk og italiensk hveteøl som benytter ordene «blanc» og «blanche».

Ordet «hvete» har samme etymologiske opprinnelse som «hvit» i de fleste vestgermanske språk. Ordet «hvit» refererer også til at det i hveteøl tradisjonelt benyttes lyse maltsorter av hvete og bygg.

Hveteølsorter

Erdinger Weissbier er verdens mest solgte hveteøl. Det tyske bryggeriet ble stiftet i 1886, og de lager flere ulike varianter hveteøl. Bryggeriet var det første bryggeriet i verden som brygget over en million liter hveteøl på et år (1990). Nå nærmer produksjonen seg det dobbelte.
.
Lisens: CC BY0 1.0
  • Weissbier er tysk lyst hveteøl. Weissbier brygges med 50% hvetemalt, dette er standarden for tyske hveteøl.
  • Dunkelweizen er tysk hveteøl som er mørkere på farge enn weissbier og brygget med en høy andel hvetmalt.
  • Hefeweizen er tysk hveteøl, uklar i farge.
  • Kristalweissen er tysk hveteøl, filtrert og klar i farge.
  • Weissen Bock er tysk hveteøl, mørk og kraftig.
  • Wit er belgisk hveteøl, som regel tilsatt appelsinskall og koriander.
  • Hvit IPA er brygget med en høy andel hvetemelet og i tillegg tilsatt mye humle, slik det gjøres i ølstiler IPA.
  • Blanc er en betegnelse som ofte benyttes på øl som er inspirert av fransk hveteøl.
  • Blanche er hveteøl fra Belgia og Italia.

Erdinger weissbier er verdens mest solgte hveteøl. Det tyske bryggeriet ble grunnlagt i 1886 og holder til i Erding, nordøst for München.

Det brygges hveteøl i hele verden, og i Norge er det mange små og store bryggerier som produserer hveteøl. Mange betegner det bare som hveteøl, selv om det som regel er tysk weissbier eller belgisk wit som brygges.

Blant de mest populære hveteølene i Norge finner vi øl fra franske og italienske bryggerier. Det mest solgte hveteølet i Norge er 1664 blanch fra franske Kronenbourg. Dette ølet er brygget som en belgisk wit med koriander og sitrus.

Ølsorter som Berlinerweisse og Gose er hveteøl som er syrnet med melkesyrebakterier. Lambic er et surøl som inneholder noe umaltet hvete. Grodziskie er et hveteøl fra Polen med lange tradisjoner. Dette ølet er brygget med røykt hvetemalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg