Hus-samfunn ble lansert av den franske antropologen Claude Lévi-Strauss i 1972, som en modell for samfunn hvor slektskap og politiske relasjoner er organisert omkring medlemskap i korporativt organiserte bosteder. Lévi-Strauss betraktet slike samfunn som overgangsformer mellom slektsbaserte og klassebaserte samfunn, og ikke som en av de elementære strukturene i slektskap.

Begrepet var et alternativ til 'korporativ slektskapsgruppe', som hadde blitt brukt om kognatiske slektsgrupper i Stillehavsregionen.

Fordi slike samfunn regner slekt på begge sider, vil sammensetningen av sosiale grupperinger variere over tid. 'Hus' lager en identitetsmessig kontinuitet gjennom å gruppere folk omkring et navn, en felles eiendom og et sett med titler. Ofte vil bare de høyest rangerte personene i gruppen bebo det konkrete huset, mens laverestående medlemmer vil samles der for rituelle anledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg