hullbånd
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Hullbånd er et lagringsmedium for digital informasjon basert på et papirbånd med utstansede hull i et bestemt mønster. Hullbånd ble først produsert på 1700-tallet, og ble blant annet benyttet for å angi mønstre i automatiserte vever. Det var imidlertid på 1960- og 1970-tallet hullbånd sammen med hullkort hadde sin storhetstid som medium for oppbevaring og innlesing av dataprogrammer og informasjon i datamaskiner.

Vanligvis var hullbåndet omtrent to centimeter bredt og inndelt i åtte langsgående rekker (kanaler), slik at hver tversgående kolonne kunne representere ett tegn (8 felter/bit som tilsvarte en byte), og kapasiteten var som regel omtrent ti tegn per tomme.

Data ble registrert på båndet ved hjelp av en hullbånd-punch betjent fra en skrivemaskinlignende terminal. Avlesning foregikk elektromagnetisk eller fotoelektrisk i egne hullbåndlesere.

Liksom hullkort ble hullbånd erstattet av magnetiske og optiske datalagringsmedium som er raskere, mer håndterbare og har vesentlig større kapasitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg