hukommelsestrening

Artikkelstart

Hukommelsestrening (working memory training) viser til trening av arbeidshukommelsen.

I arbeidshukommelsen lagres informasjon midlertidig før den blir borte. Eksempelvis kan man huske et telefonnummer man nettopp har hørt noen sekunder, men straks ny informasjon fanger oppmerksomheten, er nummeret borte. Ideen bak hukommelsestrening er at spesifikk trening gjør at vi kan holde mer informasjon tilgjengelig over litt lengre tid. I den grad dette oppnås, vil økt kapasitet i arbeidshukommelsen være gunstig for læring, forståelse og prestasjon, eksempelvis i skolesammenheng og for utsatte grupper (ADHD).

I de siste årene har det blitt lansert en rekke apper og nettbaserte treningsprogrammer for hukommelsetrening. Omfanget er stort, mye på grunn av optimisme formidlet på internett.

Effekten av hukommelsestrening er omdiskutert. I den grad forskning har vist effekt av slik trening, er den ganske spesifikk og relativt kortvarig. Flere metaanalyser viser at den optimisme markedsføring av de nevnte treningsprogrammene har skapt, ikke har dekning i forskningsfunn. Ledende forskere har endog advart mot hukommelsestrening.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg