Hoveltre i Kvitseid Bygdetun med årstallet 1812
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Et hoveltre eller en hovelstokk er et tekstilredskap som det blir bundet hovler på. Hovlene, som skal være like store, har tre sammenhengende løkker. Renningstråden går gjennom løkken i midten. Skaftene i veven blir trædd gjennom løkkene over og under renningstrådene. Når skaftene heves eller senkes, følger renningen med, og det dannes et skille som skyttelen med veften kan sendes gjennom.

Faktaboks

Også kjent som

hovelstokk og hovelbrett

Hovedtyper

Det er to hovedtyper av de tradisjonelle hovelredskapene. Den ene typen består av en flat fjølbit som smalner av mot den ene enden. I den andre enden er det tappet ut to spalter, slik at det ytterst gjenstår to brede trestykker med en pinne i midten som former øyet i hovelen. Hvis hoveltreet ikke kan festes til et bord, holder man det mellom knærne under arbeidet.

Den andre typen består av en trekloss der det er boret inn fra tre til fem trepinner. Tråden til hovlene legges så om pinnene og knyttes slik at man får tre løkker. Lengden på trådene klippes til på forhånd.

Litteratur

  • Den norske husflidsforenings Håndbok i vevning ved Caroline Halvorsen. 5. utgave, Oslo 1927.
  • Audun Dybdahl: Fra ull og lin til klær. Steinkjer 1988.
  • Marta Hoffmann: Fra Fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon, Oslo 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg