Hovedsetning brukes ofte synonymt med helsetning, men er ikke det samme. En helsetning går fra punktum til punktum og er rett og slett en setning. En hovedsetning er den overordnete delen av en setning. 

Eksempel: Lise sa at hun ville komme. 

Her er hovedsetningen «Lise sa», mens «at hun ville komme» er en bisetning

Begrepene hovedsetning og bisetning passer sammen og utfyller hverandre på en forklarlig måte, på samme måte som hovedrolle og birolle, hovedbetydning og bibetydning. Betegnelsen bisetning har imidlertid blitt skiftet ut med leddsetning, med den begrunnelse at en bisetning utgjør et ledd i (hel)setningen. I vårt eksempel er bisetningen direkte objekt.

Da begrepet bisetning gikk av bruk, ble det mer uklart hva en hovedsetning er. Begrepet er imidlertid svært viktig for språkforståelsen, og for innlæring av fremmedspråk. Hovedsetningen – nærmere bestemt typen verb som utgjør verbalet i hovedsetningen – avgjør nemlig hva slags struktur bisetningen (leddsetningen) kan ha. Vi ser dette til en viss grad på norsk også, særlig i eksempler som «Lise sa at …» og «Lise spurte om …»

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. februar 2015 skrev Rasmus Lang-Ree

Hei!

Har havnet i en diskusjon om kommaregler og hoved/leddsetning. I dette eks. "Styret meinte at det var tull, og handla deretter." mener jeg at "Styret meinte at det var tull" er hovedsetning og at kommareglen her er komma før leddsetning som kommer etter hovedsetning, mens den jeg diskuterer med insisterer på at det er et eks. på komma etter leddsetning. Hilsen Rasmus Lang-Ree

17. februar 2015 svarte Georg Kjøll

Hei Rasmus. I eksempelet ditt er 'Styret meinte' hovedsetning, og 'at det var tull' en leddsetning som står som objekt til hovedsetningen. Dermed kommer kommaet etter leddsetningen, og før en ny hovedsetning.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.