hospitalskip

Artikkelstart

Hospitalskip er et skip innredet for behandling og transport av sårede og syke i krig og konflikt eller etter større ulykker.

Faktaboks

Uttale
hospitˈalskip

Hospitalskip har folkerettslig beskyttelse i henhold til andre Genèvekonvensjon av 1949 og av San Remo-manualen for sjøkrigens folkerett av 1994. Genèvekonvensjonen fastsetter at hospitalskip skal være hvite, føre nasjonalflagg og flagg, og merke med rødt kors på hvit bunn (eller merket til annen internasjonalt godkjent hjelpeorganisasjon). De kan ikke under noen omstendighet angripes eller oppbringes, men skal til enhver tid respekteres og beskyttes. Hospitalskip skal bringe hjelp og bistand til sårede, syke og skipbrudne, uten hensyn til nasjonalitet. De må ikke formidle operative informasjoner til fordel for noen krigførende part.

Militære hospitalskip er skip som en part i konflikten har bygget eller utrustet særskilt og utelukkende i den hensikt å bringe hjelp til sårede, syke og skipbrudne, pleie dem og transportere dem.

Sivile hospitalskip (for eksempel drevet av Røde Kors) og eventuelle militære eller sivile hospitalskip stilt til disposisjon av nøytral stat, har krav på samme beskyttelse som hospitalskip tilhørende de krigførende parter. Det samme gjelder andre fartøy som brukes av staten eller offisielt anerkjent hjelpeforening til redningsoperasjoner langs kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg