Horoskop, i snever forstand, betegnelse for en astrologisk spådom, for eksempel horoskop i ukepressen som på grunnlag av stjernetegn pretenderer å forutse hva som skal skje den kommende uken eller måneden.

I videre forstand er horoskop et astrologisk kart, en symbolsk representasjon over himmelen som viser himmellegemene og deres posisjon i forhold til Dyrekretsen, sett fra et bestemt ståsted på et gitt tidspunkt. Ordet konstellasjon brukes også om om slike bestemte oppstillinger av himmellegemer i forhold til hverandre og til horisonten.

For å kunne stille et fødselshoroskop, må man altså ha kjennskap til det nøyaktige fødselsøyeblikket, det nøyaktige fødestedet og hva slags posisjon solen, månen og planetene har i Dyrekretsen, sett fra dette stedet på dette tidspunktet. Videre må man ha kjennskap til det sett av regler som sier hvordan horoskopet skal stilles og tolkes.

Astrologer stiller horoskop for å kartlegge og analysere en persons karakter og fremtidige muligheter. Slike horoskop er individuelle. Grunntanken er at himmellegemenes og deres symbolske egenskaper fysisk virker inn på og betinger livet på jorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.