horoskop

Horoskop. I Marilyn Monroes horoskop ser man planeten Venus plassert midt på himmelen (MC = Medium coeli), og planeten Neptun sentralt i første hus, noe som ifølge astrologer indikerer kreativitet og en kunstnerisk karriere.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Et horoskop er en astrologisk spådom. Grunntanken bak horoskoper er forestillingen om at himmellegemene og deres symbolske egenskaper fysisk påvirker livet på jorden.

Faktaboks

Uttale
horoskˈop
Etymologi
av gresk ‘time, tid’ og -skop

Individuelle horoskoper

Et horoskop er en symbolsk representasjon over himmelen som viser himmellegemene og deres posisjon i forhold til Dyrekretsen, sett fra et bestemt ståsted på et gitt tidspunkt. For å kunne stille et individuelt horoskop, må man altså ha kjennskap til det nøyaktige fødselsøyeblikket, det nøyaktige fødestedet og hva slags posisjon solen, månen og planetene har i Dyrekretsen, sett fra dette stedet på dette tidspunktet. Videre må man ha kjennskap til det sett av regler som sier hvordan horoskopet skal stilles og tolkes.

Individuelle horoskop kan ifølge astrologiske forestillinger kartlegge og analysere en persons karakter og fremtidige muligheter.

Stjernetegn

Et annet eksempel er horoskoper som på grunnlag av stjernetegn mener å kunne forutse hva som skal skje den kommende uken eller måneden. Denne typen horoskop utgis noen ganger av for eksempel ukeblader og tabloide aviser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg