Horologi er læren om måling av tid. I praksis dreier horologien seg om å finne frem til eller konstruere periodiske systemer som kan brukes som ur.

Inntil begynnelsen av 1900-tallet var innsatsen rettet mot å konstruere så nøyaktige mekaniske ur som mulig. Senere er de mekaniske urene erstattet av elektroniske instrumenter.

Opprinnelig ble jordrotasjonen benyttet for å måle tid, og soluret er det eldste kjente måleinstrumentet for tid.

På 1600-tallet ble pendeluret konstruert. Moderne pendelur kan måle tiden med en nøyaktighet på ca. et tusendedels sekund i døgnet.

I elektroniske klokker, kvartsur, er det mekaniske utstyret med fjær erstattet med en piezoelektrisk krystall som produserer svingninger med en bestemt frekvens. Et kvartsur kan gå med en nøyaktighet på ca. et milliontedels sekund i døgnet.

Til vitenskapelige formål trenger man enda mer nøyaktige klokker. I atomur er det kvantemekaniske energioverganger som definerer svingningene i klokken. De beste cesiumatomurene går med en nøyaktighet på et milliarddels sekund i døgnet. Hydrogenmaserklokker avkjølt til –248 °C kan gå enda ti ganger så nøyaktig over en periode på noen timer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.