hoppetau

Hoppetau består av et tau, gjerne med håndtak. Det finnes i flere utgaver, avhengig av bruken: Sportstau med og uten vekt til treningsbruk, lette tau til lek for barn, og lange slengtau som brukes til hoppeleker med flere personer.
Hoppetau
Av .
Hoppetau i bruk
Av .

Artikkelstart

Hoppetau er et tau som holdes i begge hender og sveives under beina og over hodet mens man hopper. Et lengre hoppetau kan også sveives av to personer, en i hver ende, mens en eller flere personer hopper.

Å hoppe tau kan både være en lek og en effektiv treningsform. I treningssammenheng blir hoppetau ofte benytte som oppvarming.

Ulike varianter

Når den elementære hoppingen beherskes, kan det legges inn ulike varianter for å gjøre hoppingen mer krevende og utfordrende. Man kan prøve ulike beinstillinger, sveive to ganger for hvert hopp, sitte på huk og hoppe, eller prøve å bevege seg framover aller bakover mens man hopper.

I den varianten der to sveiver tauet mens en eller flere hopper, kan man lage en «strøm». Det vil si at en rekke av deltakere hopper inn i tauet én og én, hopper ut igjen, og slipper nestemann til før man stiller seg bakerst i køen. En annen variant er at det kommer flere og flere hoppere inn i tauet, så mange det er plass til, før en og en hopper ut og kommer inn i strømmen igjen bakfra.

Bamse-bamse

Mange av tauhoppelekene kan kombineres med sanger, rim og regler. En mye brukt variant er «bamse, bamse»:

«Bamse, bamse, ta i bakken, bamse, bamse snu deg rundt. Bamse, bamse, vend tilbake, samme veien som du kom. Bamse, bamse, se mot sola. Bamse, bamse, se mot jorda. Bamse, bamse, stav ditt navn. Bamse, bamse, hopp ut på tre. 1 ... 2 ... 3 (hopp ut).»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg