homeotiske gener

Hoxgenene ligger langs kromosomet i samme rekkefølge som de uttrykkes i kroppen. Fargene angir hvor hvert gen uttrykkes.

Artikkelstart

Homeotiske gener er gener som styrer utviklingen av kroppen i en organisme og sørger for at rett type kroppsdeler dannes på riktig sted og til rett tid under utviklingen.

Faktaboks

Også kjent som

Hox-gener

Homeotiske gener ble først oppdaget i bananflue. Hos dyr kalles homeotiske gener for homeobokser (Hox), og de finnes i klynger som bestemmer grunnrisset i utviklingen av embryo. Homeotiske MADS-boks gener er vanlige i planter.

Homeotiske gener koder for transkripsjonsfaktorer som binder seg til spesifikke nukleotidsekvenser i DNA.

Effekt

Fluen til venstre er villtype, altså normal. Fluen til høyre har en mutasjon i Antennapedia-genet, som fører til at bein utvikler seg på hodet i stedet for følehorn.

Homeotiske mutasjoner gjør at kroppsstrukturer dannes på feil plass. Mutasjon i genet Antennapedia i bananflue gjør at det vokser ut bein på hodet i stedet for følehorn.

Hos planter vil homeotiske mutasjoner blant annet påvirke utviklingen av de fire forskjellige organene i blomstene hvor begerblad, kronblad, pollenblad eller fruktblad kan bli laget på feil sted. Fylte roser er dannet ved en homeotisk mutasjon slik at det lages kronblad i stedet for pollenblad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg