Tegning av en "Hølkje" eller "Hylke" med bæreremmer fra 1774
Tegning av en "Hølkje" eller "Hylke" med bæreremmer fra 1774
Av .

En holk er et høyt, smalt, lagget kar av tre med rund eller oval bunn. På noen holker er to staver forlenget til ører. Holkene har i mange tilfeller lokk, men de har ikke bærehank i lokket som ambarene.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt holkr ‘rør, ring’
Også kjent som

hokk, hylke, hylkje, strokk, strump, strunk

Bruk

Holk (strokk) til melk fra Fjaler i Sogn og Fjordane
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Holkene ble brukt til oppbevaring og transport av melk og flytende melkeprodukter. J. E. Gunnerus har i sin bok om melkestellet fra 1774 en tegning av en «Nordfjors Hølkje v. Hylkje» med bæreremmer. Gunnerus sier at holken lå ustødig på ryggen, da den var rund. Holkene i Nordland var flate på den ene siden og var derfor bedre å bære på ryggen. For at innholdet ikke skulle skvulpe ut, ble det surret et skinn på toppen av karet.

Litteratur

  • Gunnerus, Johan Ernst (1774). Oeconomisk Afhandling om alle de Maader, hvorpaa Melken nyttes i Norge, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Skrifter. Femte Deel. Kiøbenhavn.
  • Reinton, Lars (1976). Til seters. Norsk seterbruk og seterstell, Det norske samlaget.
  • Østby, Jon Birger (1984). Nomenklatur for melkestell. Med tegninger av Torill Sand. Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg