hoggormfisk

Dødt eksemplar av hoggormfisk, Chauliodus sloani.

Artikkelstart

Hoggormfisk er en fiskeart i storkjeftfamilien. Den har utbredelse i Nord-Atlanteren, men regnes som en sjelden gjest i norske farvann.

Faktaboks

Også kjent som

latinsk: Chauliodus sloani

engelsk: Sloane's viperfish

Utbredelse

Hoggormfisk er en dypvannsfisk som finnes i alle tropiske og subtropiske hav, også i det vestlige Middelhavet. Arten forekommer så langt nord som Island og helt sør til New Zealand. Den lever pelagisk ned til 2000 meters dyp om dagen, men kan vandrer opp til 500 meters dyp om natten.

Beskrivelse

Kroppen er avlang og smal, med sølv-blå farge. Den kan bli opptil 25 centimeter lang. Ryggfinnen har en forlenget finnestråle som kan bli opptil halvparten av kroppslengden. Denne finnen har et lysorgan i tuppen som kan bøyes ned foran hode for å bruke som agn. Videre har hoggormfisken to rekker med lysorganer langs buken på begge sidene av kroppen. Det antas at den kan justere intensiteten til lyset fra lysorganene under døgnvandringen for å gjøre silhuetten mindre skarp mot overflaten for rovdyr som ser nedenfra.

Et viktig kjennetegn er at tennene er store i forhold med kroppsstørrelsen, selv sammenlignet med de andre artene i storkjeftfamilien. Hoggormfisken kan slå kjeven ut av ledd, noe som gjør at den kan åpne munnen 90°. I tillegg mangler den også bunnen i underkjeven, så den kan fange bytte opp til halvparten av sin egen kroppsstørrelse.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Underrekke Virveldyr Vertebrata
Klasse Strålefinnefisker Actinopterygii
Orden Laksesildfisker Stomiiformes
Familie Storkjeftfamilien Stomiidae
Slekt - Chauliodus
Art Hoggormfisk Chauliodus sloani

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg